
 

INTERPRETATION: IIAR SC 2021-4, IIAR 2-2021 – Eyewash/Safety Shower/Drenching 
 
FINALIZED:  November 23, 2021 
 
SUBJECT:   Requirements for Eyewash/Flushing in Areas Other than a Machinery 

Room.   
  
BACKGROUND: IIAR 2-2021 section 7.2.9 states: 

“A permanent or portable means shall be provided for the provision of 
quick drenching or flushing of the eyes and body within or directly 
adjacent to the work area for immediate emergency use when maintenance 
occurs that involves the deliberate opening of an ammonia refrigeration 
system. Such means shall be indicated in the design documents, and shall 
comply with the temperature, flow and duration specifications of 
ANSI/ISEA Z358.1.” 

 
Additionally, the informative appendix (A.7.2.9) states: 
“…Quick drenching or flushing can be accomplished using 
eyewash/safety shower units installed within 55 ft. of the work area, 
drench hoses connected to a tepid water supply, portable eyewash/safety 
shower units or other supplemental equipment that is suitable for the 
purpose. The use of supplemental equipment such as drench hoses and 
personal wash units is intended to provide immediate flushing to support 
permanently plumbed or self-contained emergency eyewash and shower 
equipment, but not replace them…” 

 
The portion of a typical ammonia refrigeration system where this would 
impose the most burden on the end user would be the example of a large 
roof with evenly spaced valve groups. These valve groups would have 
strainers that are deliberately opened for the purpose of cleaning, 
necessitating Eyewash/Safety Shower/Supplemental Drenching/Flushing 
directly adjacent to the work. The easiest item to implement would be the 
drench hose mentioned in A.7.2.9. This seems to refer to ANSI/ISEA 
Z358.1 Section 8.2 “Drench Hoses”. Section 8.2.1 states: “Drench hoses 
shall be designed to provide a controlled flow of flushing fluid to a portion 
of the body at a velocity low enough to be non-injurious to the user. 
NOTE: A drench hose may be considered an eyewash or eye/face wash if 
the device meets the performance requirements of Section 5 and/or 
Section 6.”  



 

 
QUESTION 1:  
 
Is it the IIAR’s position that a drench hose capable of providing 0.4 gpm of tepid water for 15 
minutes (for a total of 6 gallons) located within 55 feet of the work area would meet the 
requirements of IIAR 2-2021 section 7.2.10 (and ANSI/ISEA Z358.1 Section 8.2 “Drench 
Hoses” section 8.2.1) and therefore OSHA’s requirement for Medical Services and First Aid at 
1910.151(c)? 
 
ANSWER 1: 
 
No.  IIAR-2 specifies that “means shall be provided for the provision of quick drenching or 
flushing of the eyes and body within or directly adjacent to the work area for immediate 
emergency use when maintenance occurs that involves the deliberate opening of an ammonia 
refrigeration system.”  The latest version of ANSI/ISEA Z358.1 addresses the question of how 
much flow for what period of time is required based on the expected hazards and the equipment 
design and location. IIAR recognizes that every system is unique, that owners and employees 
should evaluate the circumstances and level of effort needed to meet the requirements of 
ANSI/ISEA Z358.1.  IIAR cannot provide interpretation of ANSI/ISEA Z358.1 nor can we 
determine whether this alone satisfies OSHA requirements. 
 


